Sponsor

Saturday, September 20, 2008

Nak masak apa erk?

Dah dua hari, aku x masak utk berbuka...1st day sebab sakit kepala..smlm plak sebab lotih pi KL..ate drive pegi-balik time panas....hari nih mulala konpius nak masak apa?

Pebret aku kalo tgh lost bab2 nak masak apa nih..for sure la terjah FP kak hanieliza...tp hermmm takde jg apa yg menarik mata..utk main dish la..utk kuih tu rs cam nak buat buah melaka jer....

Nih cam teringat menu Zie weekend lepas plak...zie...cam sedap plak dengo mee udang awak...hiks! Try google ada 2-3 jenis resepi..ntah mana la yg nak aku ikut nih...kompem kena pi beli udang ler plak...stok udang sotong nih jarang ada kat umah sebab ada org dlm pantang kan...tp sesekali tu bleh la jg mkn kot tp kena pesan siap2 kat org tu..'minum air masak byk2 erk'

Hermm bila nak rasa mee udang@ mee ketam Sg Dua nih...

Beriya jer berangan kaang tgk2 kat kedai udang tarak plak..takpela..jd mee goreng ka apa ka..ekekekekeke

Bestnya dah minggu terakhir seblom blk kg..tp minggu2 terakhir nih la idea nak masak tu makin kureng...x sabo nak mkn masakan dr air tangan my Ibu...n kalo ada rezeki nak cari jg kuih kalakatar..Kuih nih kat kg jer ada jual n jual pun time bulan posa je...ala2 bengkang kelapa muda...resepi org banjar..kuih nih aku pernah ngidam time preggy kat Hana...My Ibu smpi pi belajo buat kuih nih kat org2 banjar kat kg...sebab ada dua cara kukus ngan bakar...ye lah ngidam time bukan bulan posa..mana ler ada org jual.

7 comments:

zi said...

faiza,saya ikut resepi ni sedap jugak bila jadi..simple sket reepi yg ni..:)

mee udang
===========

Bahan2 kuah:

Udang seberapa byk yg anda suka

Udang kering (blend)

Sdkt daging cincang

Fish ball/fish cake

Tauhu goreng

Cili kering,bwg putih,bwg besar (blend)

Sos tomato

Air secukupnya

Sdkt gula

Sdkt garam

Caranya:

-Tumiskan cili kering sampai pecah

minyak.Masukkan semua bahan yang ada.

Masak hingga mendidih.

Umi_Aliesha said...

tq zie...smlm try lbh kurang resepi zie jg cuma x pakai daging kisar n udang kering...br tgk resepi zie nih..

zi said...

ahaa sy pn tk letak daging tp ok jer...udg kering tu buatkan kuah jd pekat..

atty's said...

dah buat ke umi..mana gambo..nya nak tgk

Umi_Aliesha said...

gambonya kat atas k ty..umi buat goreng kulit+kepala udang..pastu rebus dlm kuah...pastu kluarkan blend plak kulit& kepala tuh..pastu tapis masuk blk dlm kuah..okeh la jg...cuma kalo udang beso lg best kot..nih udang kecik toit ja...ekekekeke

zi said...

wah faizanyer resepi lagi hebat.. saya buat simpple jer ;)kasik resepi sizzling mee faiza penah buat tu mcm sodap jer ngk gambo..

Umi_Aliesha said...

hiks..resepi k ty tuh...

3 ulas bwg putih & 2 inci halia..tumbuk

Tumiskan hingga naik bau..masukkan ayam, air, sos tiram, sos cili, kicap n lada hitam(lada hitam byk lg best).

Mskkan jg cendawan, garam secukup rasa n bancuhan tepung jagung(utk pekatkan)..

Then selalunya faiza msk asing..dah nak mkn br tuang kuah yg dah siap ke dlm kuali, boh yee mee, mskkan sayur sawi n telur...