Sponsor

Wednesday, January 04, 2017

Assalamualaikum...hello 2017

Lamanya x jenguk sini....

Alhamdulillah...bertemu lagi di tahun baru...

Kena hapdet sebab nanti takde mende untuk disimpan...ala-ala diari kan...

Tahun ni umi akan bz....

Bz dengan kerja la...

Pembuka tahun umi bz dengan preparation utk travel...official visit lagi...tp kali ni agak lama...7minggu di negara orang...

Previous visit just attend seminar...seminggu ja...n adik pun ada temankan...

Semoga semuanya berjalan dengan lancar...aamiin

Tuesday, October 06, 2015

Jamu Buang Angin

Bahan² :1. 3 sudu halba direndamkan halba dlm air dlm 2minit dan toskan seketika.
2. 3cm halia muda diparut2
3. 4 Ulas bawang putih
4. 15biji lada hitam.

Semua bahan2 diatas.
Ditumbuk halba sehingga halus hancur dan kemudian dicampur halia,bawang putih last masukkan lada hitam. Tumbuk sampai hancur. Kemudian bahan2 tersebut digentel kecil spt maajun. Boleh disimpan dlm petisejuk letak satu bekas. Jamu ini boleh di ambil 2 biji pagi.dan 2 biji malam. Berterusan diamalkan..perut akan kempis.

* tips cara makan ini : selepas menelan jamu ini..standby kan roti atau apa2 kuih utk alas perut. Minum dgn air suam.
*badan akan ringan dan angin akan keluar mengempiskan perut.
*perempuan mengandung tidak sesuai diamalkan.
Sumber : Facebook - Suzy Honey

Thursday, February 21, 2013

Pembuka Kata- Sahabat ku Usop Kembali KepadaNYA..

Innalillahhiwainnailaihirojiun...

Ini lah kalimah pertama umi di tahun ini....

al-fatihah untuk sahabatku Mohd Yusof yang telah kembali padaNya pada mlm inijam 9.00 malam...ya di malam jumaat di Semporna.

Jumaat lepas..tiba2 ja dpt info arwah kritikal....jenuh sms sana sini utk kompemkan berita...sambil dlm hati sgt2 berharap itu tidak betul.....tapi ternyata berita itu benar....kawan di KKbgtau dia sakit saraf..di saat kami mendapat tau dia kritikal..doktor dah suruh dibawa blk..time tu dgrnya dia hanya boleh menggerakkan tgn dan mulut sahaja....patut la lama x bertembung dgn dia di putrajaya...

Dia lah satu2nya kawan yg masih tegar memanggil umi dengan panggilan kecik.....gelaran sesama geng kami...:) semoga arwah ditempatkan dikalangan hamba2nya yg beramal soleh...semoga Aza n anak2 juga tabah dengan dugaan ini...:(

Wednesday, December 12, 2012

121212

Mesti ramai guna topik kat atas nih kan....

Sekejab jer masa berlalu...dah sampai ke penghujung bulan dalam kalender masihi pun....lbh kurang 19 hari ja lagi dah nak berlabuh tahun nih kan...

N byk juga perkara yang berlaku di bulan december nih...

Dengan kerja yg berlambak-lambaknya.....semua mende nk kena siap by this year kan..kang x achieve skt yg dh ditetapkan...huhuhuhu....

Yang paling umi ingat bulan nih incik Haziq kena buat dental surgery....kenapa kena buat? sebab dental caries....salah umi lah ni...dh 5 tahun tp still bottle feeding...nyesal gilos....sojgn repeat kesalahan nih yer...especially timeanak nk tido tu...

Buat kt spital serdang.....byk jg gigi yg dicabut....smpi skrg blom boleh nk mkn mende2 yg keras mcm donut ke hapa...tapi incik haziq nih x suka mende lembik la plak.....huhuhu....buat bubur nasi...dia ngomel...katanya itu babies food...huhuhuhu....yg dia bleh kalo rendam biskut dgn air panas....

hermmm bab operate tuh..nanti2 lah umi story....

Tuesday, November 27, 2012

Incik Hadif @ 6 mos

Minggu lepas baru pi cucuk Incik Hadif...lewat seminggu dari yg sepatutnya...ate bebudak nih x sihat...smpi ibu n papanyer pun dh jangkit sekali...sampai la nih umi masih batuk....mana nak elok...asal ok skit ja dah hantam mkn rambutan n durian....penangan musim buah kan...

Time cuti awal muharam ari tu incik hadif demam teruk..suhu maintain 39c, ketaq perut jugak...buat sponge bath mcm x kebah ja...pi jumpa Dr Azlin...rupanya dia ada ulcer kat tekak...huhuhu....dah la asyik membuang ja...doktor kata ok ja kalo demam nih asyik membuang...kluarkan panas...tapi cecair dlm badan plak riso kurangkan....masukkan ubat kot montot br ok skit....best pi Klinik Huda nih sebab 2 in 1....rawatan moden n rawatan islam sekali...Dr Azlin baca doa n minta seluk mulut incik Hadif juga....terus dia kurang merengek...n ulser tu sehari ja...esoknya dah kurang.... 

Kalo ikutkan 19hb lepas incik Haziq plak ada medical appointment di spital serdang tapi disebabkan dia selesema sikit doktor terus tangguh appointment tuh...bila la nak dpt date baru nih.....

Back to incik hadif ...cucuk 6 bulan nih masih di area peha.....cucuk kali nih dia nangis la plak...isi byk kan...hihihihi....berat dia dah 7.4kg.....ate dh start makan kan...

Pandai apa? baru nak belajo angkat dada tinggi2...montotnya blom naik lagi...hahahaha....yg makin terer bab bergolek...kejab ja dah terkeluar dari toto...pastu skrg seme mende dia nak masukkan dlm mulut...blom belajo mengutip tapi apa2 yg ada dekat dia seme dia nak gigit....kalo takde mende..baju dia sendiri pun jadik...adeihla....mana x jadi ulser kan.....