Sponsor

Thursday, March 29, 2012

Pakej Bersalin Di An Nur!

Pertamanya harga mmg dh jauh beza sangat...maklumlah time deliver incik Haziq dulu tahun 2007 kan...skrg udah 2012...kan 5 tahun gitu....

Macam semalam first check-up..umi kena lbh kurang dlm RM200...dolu2 seme payment bayar kat dlm klinik doktor jer..skrg kena bayo ultrasound ja kat klinik..other chargers kena pi kaunter hospital...idak ler jauh pun...sebelah pintu ja..hihihihhihi ultrasound dlm RM60 then lelain tu...consultation, lab, medicine...dlm RM130++....

Then dolu2 zaman incik Haziq rsnya kena booking wad...tp yo lah time tuh zaman guna GL opis..makanya GL jer lah yg umi serahkan....hihihi...nih tanya jg...katanya dah takyah booking2 dah...cuma setau umi lah kalo Dr sini..selalunya mmg dia nak at least dua kali check-up dgn dia..supaya dia tau kedudukan/history pregnancy kita...yg bestnya Dr Fatimah seboleh2nya akan cuba bg kita deliver normal dulu..baru c-sec...smlm dia terkejut tau tgk perut umi..sebab nampak parut c-sec...hihihihi...yo lah bukannya dia bleh nk ingat seme patient dia kan...

So nih pakej2 yg ada...

Nampak tak? hihihihihi...Okeh utk normal delivery...pakej termasuk consultation, stay 2 days 1 night, 4 meals, 1st bb screening by Paed, Hep B 1st dose, BCG and vit K....utk quad room starting RM1290...zaman incik haziq RM950 jer tau...hiks....then twin room RM1390...2007 dolu RM1190...single room RM1690...zaman incik haziq RM1590....single nih ada 3 jenis bilik...single standard, single deluxe n junior suite...dolu umi ambik bilik mana ntah.....yg umi pasti nurse kabo rege dlm RM2500 utk semenya...yo lah time tu itu ja max limit utk GL kalo deliver normal kan....

Then untuk c-sec...zaman incik Haziq...starting 3800 hingga 5000 jer .....ingat plak zmn GL dolu..limit GL 4000 utk c-sec...so ada kwn yg deliver sini dia just tambah dlm 500 gitu utk bilik single....skrg??? starting RM7200 hokey....tuh pun rsnya bilik quad kot...Hopefully la umi dpt deliver normal kali nih..amin!..maklumlah duit sendiri dh kan....ngape tak pi gomen erk?? umi ada history bb besar la..umi takut...hahahahaha n umi x pernah deliver tanpa epidural...teruk kan? mak bebel ja bila umi ambik epidural nih...tp umi lg takut sakit dr efek dia kendian hari boleh?? nih la kalo pernah dengar org jerit sakit2 kan...seriau beb...time deliver cik hana n incik haziq..dua2 org bilik sebelah jerit sekuat alam....yg x bestnya ada yg bb lemas sebab lama sgt maknya teran x kluar2kan...then pernah nampak nurse lari2 ambik vacuum....n bb tu kluar dh biru....so dr fikir seme tu..baik umi ambik ja epidural sebab bila smpi time push tenaga tak hilang n push pun x lama dah kluar incik haziqnyer....Cik hana dolu mmg la sebab c-sec...incik haziq plak sebab Dr mmg nak umi deliver normal.so dia sgt2 advise ambik epidural supaya umi ada tenaga n dpt deliver normal...n umi mmg kagum pun dgn kwn2 yg deliver kat gomen...korang mmg hebat....!

opss sambung psl pakej tadi....tuh rege tak termasuk vacuum/forceps (tambah RM450-550) n epidural (tambah starting RM680).

Pastu sini ada jugak rawatan utk pembetulan bb songsang...or ECV..rege RM250, nak details ultrasound RM120 pastu nak 3D ke 4D ker...dlm RM200 gitu....

Ingat tak time kedudukan bb umi x betul...Dr kata kepala kat area pangkal peha dipanggil melintang..bukan songsang...dia kata lbh senang nak pusing bb yg songsang dr melintang... 

So meh la kita sediakan fulus erk...muahahahahahaha....btw..kwn umi kata az zahrah lg murah dari annur...umi takmo pi azzahrah sebab dah ada rekod dgn annur...so senang skit..:)

10 comments:

Neeza.Areef said...

better stick dgn 1 hosp lebih2 lg dgn 1 gynae sbb dia leh track history kita

bley tahan gak la package dia..sbb dah package kan..

mcm za dpt tau preg je trus smpn duit sbb x mau kacau saving lain..so pndai2 la hubby camne nk tepikan duit..heheh..

zie said...

al fulus la kan...dulu masa nuha kena 26++ ...3 mlm 2 hari..+ epidural juga..first time amek epi..best rasa heeheheh...
sekarang 3+++ ler kut rega..

zie said...

al fulus la kan...dulu masa nuha kena 26++ ...3 mlm 2 hari..+ epidural juga..first time amek epi..best rasa heeheheh...
sekarang 3+++ ler kut rega..

Mrs.R @ Emi said...

januari lps sy bsalin kt annur..anak ke 2, Alhamdulliah normal.2hari 1mlm bilik standrd room(1org sbilik)sume2 rm1800 :)

Umi_Aliesha said...

Za..a'ah...umi pun jenis setia...hahahaha...bila Dr Huda x sihat udah gelabah cari klinik lain...mujur dpt yg ok jugak...tuh klinik biasa la...

Zie..ohh...ambik bilik single ke Zie?

Emi..aii salam kenal...ohh u tak ambik epidural erk? murah tu..sebab selalu dgr 2k++....tp seme tu ambik epidural la.

Jiha said...

Kak..saya request gak epi ms bersalin kt spital putrajya aritu..tp byj songeh betul..nk tu nk ni laa baru bleh bagi..sudhnya blom sempt epi, dh bersalin.,sakitnta aduyaii...

zie said...

amek bilik double...mahalnya sbb 4 kali visit=4*80 hinggit heeheh

Umi_Aliesha said...

Jiha...kat gomen mmg payah la nak dpt..melainkan ada kes..mcm athma ke apa ker...

Zie....tuh la..makin mehei...first time bayo sendiri plak tu..

Anonymous said...

cer tulis bahasa malaysia elok2.pening je baca.

Anonymous said...

Kalau x g check up xleh dpt harga pakej ek? Preg no 3 ni xsmpat check up kat annur...huhu..awl mei due ...camne ni??

-ummi noor