Sponsor

Monday, January 19, 2009

Warisan???

Anak kecil main api
Terbakar hatinya yang sepi
Air mata darah bercampur keringat
Bumi dipijak milik orang
Nenek moyang kaya raya
Tergadai seluruh harta benda
Akibat sengketa sesamalah kita
Cinta lenyap diarus zaman
Indahnya bumi kita ini
Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ketangan yang lain
Peribumi merintih sendiri
Masa depan sungguh kelam
Kan lenyap peristiwa semalam
Tertutuplah hati terkunci mati
Maruah peribadi dah hilang
Kini kita cuma tinggal kuasa
Yang akan menentukan bangsa
Bersatulah hati bersama berbakti
Pulih kembali harga diri
Kita sudah tiada masa
Majulah dengan maha perkasa
Janganlah terlalai teruskan usaha
Melayukan gagah dinusantara

Betui ke erk lirik nih...umi copy paste dr forum carigold..hiks

Ngape lagu nih erk..

Khamis lepas...lbh kurang pkul 3.30a.m umi sampai Bukit Merah....Ibu kabo jenazah smpi pkul 8.40p.m...

Sedara mara umi sebenonya ramai dok area2 sini..so ramai jg yg blk tido umah sendiri..so yg dok kat rumah arwah yg jauh2 jer la...malam tuh umi x tido pun...En hubby pun tido sat dlm kereta....ate...en haziq takmo tido..dia tuh tido kena tutup lampu...nih terang benderang..mata dia pun sama terang benderang...jenuh selimut satu badan nak bg tido..pkul6a.m kot br dia tido..umi??? tak dpt tido pun...

Pg tuh br umi tgk arwah...mcm tido ja...Hana pun tengok sebab Hana kenal arwah...tiba2 Hana tanya..."Ibu...Acik masuk hospital, Acik sihat....Mak Ngah(adik ipo umi) masuk hospital, kluar baby, Mak Ngah sihat...kenapa Tok Lang masuk hospital dia balik, dia dah meninggal????? huhuhuhuhuhu...susahnyer nak explain...Umi cuma kabo Tok Lang sakit..mujur la dia x byk soal siasat lg....

Satu kealpaan umi...umi baru tau kalo dlm rumah tuh ada jenazah..selagi arwah masih ada, kita x bleh makan minum dlm rumah tu...walopun minum air suam...

Telah menceritakan kepada kami Waki’ dari Malik Ibn Maghul dari Talhah, dia
berkata, bahwa Jarir datang kepada Umar, lalu Umar bertanya, “Apakah masih
ada yang meratapi terhadap jenazah sebelum kamu?. Jarir menjawab, “Tidak”.
Lalu Umar berkata, Apakah masih ada perempuan yang berkumpul di rumah
keluarga jenazah dan membuat makanan?”. Jarir menjawab, “Ya!”. Umar berkata,
maka yang demikian itu adalah ratapan”.
Apabila berkumpul dan menyediakan makanan meruapakan bagian dari
meratap, maka bila meratap dilarang oleh Nabi SAW maka berkumpul dan
menyediakan makanan pun dilarang.

Alhamdulillah, arwah selamat dikebumikan dlm pkul 12 t/hari....

Apa kaitan tajuk atas erk...time jenazah masih ada tuh..kami mkn/minum kat rumah jiran seblah..time nih br umi prasan seblah umah jiran nih dah gondol....


Deret umah arwah nih...byk tanah dah terjual kpd org luar...mcm tanah nih 2 ekar lbh...dijual pd rege hampir 400k....terbaru ada offer 5 ekar = hampir 1 juta....

Lumayan kan..tp sayangnyer...ngape org luar berminat erk...bukan sebab dekat dgn bukit merah lake town resort...tp sebab dekat dgn punca air...depan umah arwah lang ada tali air besar...tali air utama gitu..air nih plak direct dari tasik bkt merah tu..dgr2nyer air sini mmg mencantikkan sisik ikan kelisa..tuh diorg giler beli/jual tanah..seme utk buka kolam ikan....

So...lps semuanya selesai...mlm tuh lps isyak...umi, ibu seme berangkat balik..ibu blk ke Sungkai...umi plak terus ke Kedah...sebabnyer ikut plan...minggu nih mmg nak blk kedah..melawat jg arwah...ibu umi pun nak ikut..dia nak pi jaga arwah plak...tp x sempat..x de rezeki nak jumpa arwah...gambo tgh tu..kat kedah...terselit plak erk...hiks...mehei ikan skrg kan...opss melalut plak...

Anak2 dia kabo...diorg pun x de di sisi dia..sebab t/hari tu time melawat dia sihat jer..cuma diorg dh prasan la tanda2 tuh dah nampak..telinga dah jatuh...muntah/berak..sama warna...tp x sangka secepat itu...

Anak dia takde disisi sebab..time tuh doktor nak buat ultrasound...of kos la x bleh ikut kan...so dia meninggal time bersama Doktor....


5 comments:

atty's said...

syukur ye umi..selamat dah dikebumikan..
al fatihah utk arwah..

Umi_Aliesha said...

alhamdulillah..dipermudahkan segala urusan...

neezareef said...

masa g btn ade lagu tu gak umi

selamat segala urusan..alhamdulillah..

Umi_Aliesha said...

kalo hayati lagu tuh mmg sedih kan...

zi said...

alfatihah untuk arwah..