Sponsor

Wednesday, February 18, 2009

Bahaya Bedak!


NEGARA
Kanser bedak talkum
Oleh NIZHA PERIASWAMY
nizha.periswamy@kosmo.com.my

GEORGE TOWN - Membersihkan anak terutama bayi dan memakaikan mereka bedak wangi agar kelihatan segar dan harum bukanlah perkara baru.

Namun bagi Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), bedak itu yang mengandungi magnesium silicate hydoxide atau talc ialah produk beracun kerana zarah-zarahnya boleh menyebabkan berlaku ketumbuhan dalam ovari dan paru-paru.

Presiden CAP, S.M. Mohamed Idris pada sidang akhbarnya semalam mendakwa ia turut membabitkan beberapa jenama bedak talkum wangi yang popular.

Katanya, ada juga kajian yang membuktikan zarah talc ditemui dalam ovari wanita kerana amalan menyapu bedak di tempat sulit.

"Penemuan dari Amerika Syarikat menunjukkan di kalangan wanita yang memakai bedak talkum, kira-kira 40 peratus berisiko menghidap kanser ovari,'' katanya.



Kebetulan plak akhbar hari ni ada kupas isu nih..so umi copy paste terus...

Time dpt Aliesha mmg umi dah siap pesan kat my ibu psl nih...bahaya oooo!

10 comments:

syanis said...

maknanyer... x payah pakai bedak la kak eh... herm.. x paham sngt ler.... ker jgn buh bedak ruam kat punggung ... gtu kah

atty's said...

maknanya takyah pakai bedak le kot ek

neezareef said...

ade stgh budak kulit x lot pkai losyen..kena buh bedak berubat gak tkt ruam kan..

so how...

kdg kesian gak..kajian diorg ni x dpt tpt kt pasaran

Umi_Aliesha said...

ain...mmg eloknya x yah pki bedak terus..pki lotion jer...jgn boh kat area private part n kaw berhampiran...kalo ruam better pki jenis cream..

jrg pkikan bedak ke muka..selalu yg bg pakai nursery..tak pun dia sapu sendiri..ekekekeke...kalo kat muka pun better gosok ke telapak tgn dulu..baru ke muka..kang termasuk idung plak debu2 tuh..udah smpi ke paru2...

k ty....pakai bedak sejuk ajer..muakakakaka.ingat plak bedak jenis cair dlm botol kaca tuh ha..apa erk nama dia..

Umi_Aliesha said...

za...apa2 pun better consult doctor...maybe ada jenis2 yg ok..

zi said...

setau saya lotion dan bedak tak boleh campur nanti rosak kulit.. kena guna salah satu..tp kalau effect ke kanser ni bahaya tu.waa baru tau..tq for info

ct rahani said...

gud info.. x tau pun slama nih.. thanks k.umi..

Umi_Aliesha said...

zi..faiza time bb2 jer pun ku alert..dah beso pakaikan jg kt muka tu hah...

vender...ok..

ains said...

hah tu la... mcm sb ckp..... syazana mmg segala mak nenek losyen dier x lot... kena guna bedak merah juga.... agnesia br lotttt

Umi_Aliesha said...

ain..nak puas hati refer doktor...anak2 akak mujur ok ngan drapolene