Sponsor

Wednesday, November 05, 2008

Freehold atau Leasehold?

Ada geng tanya apa beza dua nih..nak kabo pun ilmu x cukup di dada..ekekekeke..ate umah pun br sebuah...

So google itu ini..sekali termasuk blogger yg mmg expert bab hartanah..nih antara yg dia tulis

Apa beza dan kesan status leasehold dan freehold kepada tanah kita. Perbezaannya ialah tanah status freehold ini adalah selama-lamanya milik kepada pemilik yang berdaftar pada suratan hakmilik (geran) tanah tersebut. Manakala tanah berstatus leasehold pula, tempoh milik pemilik yang berdaftar didalam suratan hakmilik adalah bergantung kepada tempoh yang dicatatkan didalam suratan hakmilik itu seperti 99 tahun atau 60 tahun atau 30 tahun atau lain-lain tempoh. dan ada juga sepanjang 999 tahun. Apabila habis tempoh-tempoh tersebut, tanah berstatus leasehold ini akan kembali haknya kepada kerajaan negeri menjadi state land dan terpuanglah kepada kerajaan pada masa tersebut samada untuk diguna mengikut kehendaknya jika ia ada perancangan tertentu atau leasekan kembali kepada pemilik berdaftar tadi dengan mengenakan apa-apa bayaran termasuk premium dan sebagainya mengikut tempoh yang tertentu.

Beza nilai antara keduanya, bagi kami, nilai tanah status freehold lebih tinggi dari leasehold dengan kadar mengikut tempoh baki leaseold yang ada. Namun kadang-kadang walaupun leasehold berbaki lagi 60 tahun tetapi dilokasi yang 'hot', nilainya adalah juga tinggi kadang-kadang menyamai tanah berstatus freehold. namun tak banyak lokasi yg macam nih. Apapun nasihat kami kepada klien, eloklah beli hartanah yang freehold.

Berkaitan dengan 'marketable' tanah berstatus leasehold atau freehold, sebenarnya kedua-dua jenis tanah tersebut tidak menghalang daripada mana-mana kaum samada melayu atau non-Melayu membelinya, cumanya proses transaksi leasehold lebih susah dan panjang sikit di PTG termasuk juga jika pembelinya Melayu. Tetapi ianya tidak menghalang sesapa utk memilikkinya


For more details sila la klik blog nyer...Byk lagi topic2 psl hartanah yg sgt2 menarik utk dibaca....

Lagi details En Hamdy

hamdy 013 3696712 www. rancanghidup.blogspot. com
Perunding Hartanah & Perunding Amanah Saham Berlesen

Buku Saya:
Miang Miang Lelaki (sepatutnya berisi) RM16 + posRM2
RancangHidup RancangWang RM18 + posRM2
boleh didapati
- kedai MPH--sila tanya
- kedai buku Uni Malaya (UM)

Buku Lain
Hidup Tanpa Suami 1 Roha Hassan RM 12 + RM4. (tinggal 2)
Asas Ajaran Kristian Menurut Perspektif Islam Hj Nicholas Slyvester RM 22+RM3

Bagi Penjual;Sila contact: Crescent News (KL) Sdn Bhd, Tel 03-61842448
kenapa tidak mengembangkan amal jariah anda dengan fwd artikel2 saya yang anda bersetuju dengan artikel itu.

14 comments:

neezareef said...

wahahaha umi...sb lg....haram x tau hape....harapkan hubby je ler bab2 umah nih...nama kata nk amik tau pn tidak...x amik tau pn x bpe nk tidak..wakakakaka

Umi_Aliesha said...

umi seblom beli mmg ku google/call sana sini..tanya la hubby....pening dia tgk perangai umi...jauh giler survey sana sini.....bila dia tanya ku geleng..frust ja member...syarat umi dua ja...freehold n dekat spital private/gomen..private berguna time msh keje kat sini..gomen plak kalo guna gl dia...ekekekeke

umieadam said...

freehold feenya mahaikan..
rumah saya leasehold..99thn..


eh awak penulis buku2 tu ye..

Umi_Aliesha said...

eihh bukan umi..hiks...kat bwh entry tu ada nama penulisnyer..

atty's said...

umah kty leasehold 99thn gak..
huuhhuhuh..nanti depa nak amik sambung pdg golf kena lew beli umah lain..duk umah mak..ekekeke..nama den gak tuh

Umi_Aliesha said...

takpe k ty..musti dibayo dgn amount yg ikut current value...bila baca blog tu, patutla ramai dok jual lot banglo kat sg merab tuh kan...tahun pajakan dia dah kurang dr 40thn kalo x silap..kena cari blk iklan ler nih...value dia dah rendah..

ct lavender said...

k.umi, vender pun x tau menahu sgt gak psl2 nie.. dah bac blog akak nie baru ler paham serba sedikit.. so, better pilih freehold kan..

neezareef said...

buku2nya pn dasat2 title nya..ekekekkee

Umi_Aliesha said...

vender..tgk dulu lokasinyer sebab selalunya leasehold nih dekat2 kawasan bandar..kalo akak...akak tgk spital..hiks! senang weii kalo ada emergency...x mo lah sampai berejam

sb....hiks...bab lain ku blom baca...

neezareef said...

kot umi bli leh pinjamm..kekekekek...

Umi_Aliesha said...

novel free pun x abis baca lg sb...mati la kalo kwn umi baca nih....dah brpa bulan terperuk ja..

neezareef said...

salu gitu umi..time pinjam semangat..skali dah start baca lemau terus..

Umi_Aliesha said...

br baca berapa bab ntah...mujur dia tak tanya lg apa komen novel dia kali nih...hiks!

[S]itie [B]Um [B]Um said...

gitu..