Sponsor

Friday, January 13, 2012

DSAI - 9 Jan 2012

Time anak2 masuk sekolah ari tu...umi ambik cuti 3 hari...nih gara2 start sekolah tengah minggu kan...selalu cuti 2 hari..tp dah alang2 ari jumaat kan...baik cuti terus...hiks....

Then hari ahad sebelah malam...My Ibu call...."Esok kerja ke?" Umi jawab yer...terus dia kata ' Hati2 tau...esok kes DSAI...ada perhimpunan..." Umi yg time blah ptg tuh rs ok ja..lps dia telefon udah cuak sekejab..lps tu my boss plak sms...'esok taknak kluar awal ke? takut jln jem..kes DSAI"...herm...umi reply...saya kluar mcm biasa jer..lantak ler kalo jem...tak larat nak ikut keadaan dia...huhuhuhhu...ayat maleh nak layan kan...ate udah ler incik Haziq masih susah nak ke sekolah...tp pagi isnin tuh dia x bgn awal mcm skrg...dia bgn mcm biasa...incik Hubby la yg setelkan..tuh pun incik Hubby kata dia menangis kat Taska sebab takmo pi sekolah tapi nak pi opis Papa..hahahahaha...

Perjalanan umi pg tu okeh ja..smpi Tol Sg Besi...jln sesak as usual di pg senin..mmg gitu yer kawan2...setiap pg senin mmg lps tol sg besi, sesak nak mam**s....kluar tol ja kereta mcm 12 lane...walhal lane yg sebenonya ada 3 lane ja... 4 la kalo termasuk emergency lane...hihihihihhi...masuk besraya..okeh clear..udah maleh lalu tudm skrg nih...sesak sesgt kan...smpi jln istana..okeh lg...tp smpi di persimpangan nak ke damansara....jem...lps ja simpang damansara okeh blk...smpi la kat simpang khidmat usaha kan....tp yg pasti smpi jer sini setiap 50 meter ada polis traffic...smpi jer selera duta...ramainya incik2 polis..n org2 DSAI jugak..smpi pintu gate haa..seploh org polis jaga pagar....cuak jer nak masuk opis kan..cara dorg berkumpul tu..moto pun dh bleh nak lepas...dah kompem kereta org opis..baru la depa ke tepi.....

Ngam2 ja smpi pkul 8 kan...lps punch...pi tapau bekpes....umi ke medan selera...mak aih ramai giler polis n org2 DSAI...n makanan pun dh byk habis....balik ke opis..polis dh tutup pagar..tinggal pagar utk pejalan kaki jer....dgr diorg ckp kat guard opis...'kami beredar..lps semua yg dtg nih bersurai..kalo pkul 2 ptg..2 ptg la baru boleh balik"...herm


Opis umi kat tingkat atas sekali...n plg dekat dgn mahkamah....so dari tangga opis...umi ambik gambo2 nih..n ada jg dr bilik umi..coz bilik umi ngadap masjid...gambar atas sekali tu pemandangan di car park mahkamah sekitar jam 8.30pg..time nih dh jerit reformasi..reformasi...

Yg tengah tu plak..polis yg jaga pintu B mahkamah...kira pintu blkg la..rsnya lawyer2 yg berkenaan lalu ikut sini...gitu la jugak pemandangan kat pagar opis nih..penuh polis...n di sini jugak lokasi letupan bom kali ketiga....betul2 tepi opis...n sebab tuh kami semua tak digalakkan kluar dari kaw opis time lunch di hari kejadian...mujur la ada jugak cafe dlm kaw opis kan...seme dah kecut nak ke selera duta...

Gambar bawah plak..tetiber ada gerai2 jual air n kuih2 kot...selalunya tak pernah ada pun..kalo ada pun, hari jumaat ja..tu pon waktu seblom solat jumaat...n yg blah kanan tu...bwh pokok..ada sekumpulan peserta pakai baju kuning...refer dlm news online...tuh penyokong Saiful....


Nih plak...yg atas tu..tiba2 nampak mcm huru hara sikit...then baru prasan..geng2 baju kuning tgh lari ke arah masjid

Tgk kat tengah n bawah tuh..polis start tutup pagar masjid utk pisahkan dua group nih.



Atas...polis tinjau dari atas bangunan blok LHDN...n ada org media di situ...ada org media minta nak masuk opis umi..boss tak kasi...hihihi

Bawah..nampak asap kat blah kanan tu??? Tu asap dari letupan bom yg kedua...yg first umi x nampak sebab lbh dekat ke arah Matrade...n depan bangunan bumbung merah (selera duta) nih la diorg berkumpul..laung macam2 perkataan...

Scary jugak sebenarnya...especially time diorg mcm start lari kluar dari mahkamah..cuak bila tgk diorg nih nak ke mana n nak berenti kat mana lah nih...mujur berenti kat depan selera duta..coz lps selera duta tu kompleks pejabat umi...huhuhuhu..naik bulu roma weihh bila tgk start lari mcm apa ja...rupanya kejar geng2 penyokong saiful...n mujur jugak polis arahkan diorg ke arah masjid..kalo ke opis umi??? mau kumpul depan nih plak kan.....n mmg tak bleh nak buat kerja..sebabnya diorg sgt2 bising...nyanyilah..bersoraklah..and ada jugak berdoa...mcm2 ayat umi dengar...ada jugak dengar diorg jerit nama PM n wifenya...suruh undur...

Apa2 pun..alhamdulillah....dekat pkul 1 tuh dah start diorg bersurai....mmg x berani la nak ke selera duta...riso ada bom lg kan......kalo rayuan buat kat mahkamah mana erk? hopefully jgn la kat mahkamah tinggi lg...setiap kali sebutan kes DSAI..mmg jem jln kat opis tau...hope lps nih dh tak jem la....ada lg ke kes yg high profile kat sini erk...rsnya dh takde...herm...

2 comments:

atty's said...

bahaya betul keadaan masa tu ye umi.

Umi_Aliesha said...

kalau keputusan sebaliknya umi x tau la mcm mana jadinya....mau umi lari pi duduk blok Jemah...hahahaha...