Sponsor

Monday, May 21, 2012

Dah Seminggu...

Rasa mcm baru ja selamat melahirkan incik Hadif.....rupanya hari ni dh genap seminggu....alhamdulillah pusat incik Hadif pun dah tanggal.....n umi pun dh start mengurut....insya allah buat deret tiga hari nih....lama jugak acik nih mengurut especially tang perut....best juga tapi bab naikkan peranakan tu seriau jer rasa kan....elok dah setel setengah jam gitu...nurse plak datang melawat....

Seblom nih time incik haziq....diaorg takat check tekanan darah ja..kali nih siap tengok part jahitan lagi....dia kata luka ok...cuma doktor jahit agak jarak2....tiga jahitan....seriau ja...yer...saya akan jln slow motion gitu...x reti la..dh abis slow dah nih...tp tetap kena bebel ngan my ibu..huhuhu

Incik Hadif plak...nurse ambik details dia...berat time lahir, ukuran kepala lah apa lah n check jaundice jugak....then dia minta umi bw incik hadif ke klinik utk dptkan bacaan jaundice..dia kata check secara manual tu takdelah kuning cuma better pi buat check-up supaya ada rekod dlm buku. My Ibu plak takde kat rumah...nurse minta pergi kalo bleh seblom ptg...sebab blah ptg darah baby dah apa ntah dia kata...x berapa ok la utk bacaan tuh....tgk2 tepat pkul 12 baru my ibu balik...terus berdesup ke klinik...

Alhamdulillah bacaan dia 8 ja...lbh dari 12 baru dikira as jaundice....nurse bagi tips2 utk check jaundice..katanya selalunya darah jenis O(parents atau baby) senang kena....baby yg ada G6PD pun sama jugak.... then cara nak check tekan part2 seperti dagu, dahi, pangkal hidung n pipi...tekan lbh kurang sepuluh saat then tgk aliran darah cepat atau lambat...kalo lambat...itu tanda2 ada jaundice...

Pastu...bb kurang aktif...asyik tido ja siang n malam,atau takmo menyusu..n lagi satu angkat tgn baby...jatuhkan...kalo lembik...ja takde respon itu pun tanda jaundice jg...siap demo guna tgn incik hadif lg haa...skali dua...tgn incik hadif jatuh ke bwh..ate dia tgh tido..kali ketiga dia tarik tgn dia...hihihi...itu tandanya dia aktif kata nurse....

Time kat klinik..bila kena cucuk tang kaki...nangis la kejab...terkejut agaknya...lega dah part kuning nih...

My abah plak bebel...sebab dia ingat umi akan stay kat kg smpi abis pantang...umi cdg nak balik kajang lps abis cuti sekolah...time tu baru 27 hari gitu....sian la kat cik Hana...insya allah bleh kot pantang sendiri....my abah riso umi tertekan katanya...biasalah time dlm pantang nih kan kiter over sensitif skit...hopefully ok jer lah kan...cuma tak bleh nak aktif sgt mcm bukan time dlm pantang jer la....44 hari jer kan...x bleh nk angkat berat2 juga kan...peranakan baru nak pulih gitu...huh pjg plak bebel kali nih...hihihi...

3 comments:

zie said...

sat ja dah seminggu...cepat tanggal pusat no

Kesuma Angsana said...

normal lah klu bb kena jaundice but hv to really monitorlah

Umi_Aliesha said...

Zie...a'ah awal jugak...abg ngan kakaknya rasanya dekat seploh hari jg baru tanggal...

Kesuma...semua bb ada jaundice...yg beza tahap bacaan jaundice tuh ja...