Sponsor

Monday, December 10, 2007

Check Up 8/12

Alhamdulillah...dah cukup syarat nak deliver kat An Nur..dah dpt at least 2 kali check up. Kali nih saiz bb pun ok la..x naik byk..berkat diet aku agaknya...diet yg x berapa nak diet sebenarnya..hancuss bila ibu ada kat umah. Mana bleh tahan tgk/bau masakan emak..

Saiz ari tu 3.07kg..maybe Jumaat nih check up lg..n kali ni Dr nak check dalam n maybe buat twist. Dr kata takmo tunggu full term...sebab dia tau aku beriya nak normal delivery. Then terjumpa lak artikel nih dlm web Dr Hamid

4. Rongga ibu yang sempit 'cephalopelvic disproportion'. Di kalangan setengah wanita didapati saiz rongga mereka agak sempit khususnya mereka yang ukuran tingginya kurang dari 5 kaki. Jika bayinya kecil, kurang daripada timbang berat 3.3 kg, mungkin mereka boleh melahirkan bayi secara normal, tetapi jika bayinya agak besar proses kelahiran akan berpanjangan dan kelahiran secara normal agak sukar sedikit. Mereka mungkin akan memerlukan bantuan ketika melahirkan samaada secara forceps atau vacuum

Hmm gitu la rupanya...then nih dok tanya2 kat member psl twist. Aku pernah dengar proses nih dr Kak Leha..dia pun ms tu nak try normal delivery..cuma bezanya dia kena twist bila dah sakit/ada bukaan. Then td sembang plak ngan Dewi..asalnya nak say thanks psl antarkan tropical herbs amway tu tp tercerita psl tu plak..rupanya dia pun pernah kena..sebab overdue..so takde rs sakit/bukaan lagi. Dia kata sama jer mcm kena seluk.. mcm kes dia...Lps tu ada la bleeding skit2..then esoknya dah mula sakit...lusanya baru deliver. Seriau jg dengar..sebab Dr dah kabo...aku ada estimate time...kalo dlm 6 jam x deliver jg..kena ceaser jg..semenya sebab Dr takut scar ceaser yg 1st jd apa2...

Seriau jer dgr..tp takpela..asalkan aku n bb selamat..amin!

2 comments:

Aleeya said...

all da best faiza, semoga selamat semuanya..amin

Umi_Aliesha said...

tq yaya...