Sponsor

Wednesday, July 09, 2008

Blom Masak La!





Kakak n Adik dah siap nak balik kg...kluar lps maghrib tp pkul 12 br smpi umah Mak Tok..byk menyinggah..pekena dulu sup ekor kat Warung Dusun la, singgah situ sini..haa ambik pkul 12 br sampai..




Haa....ni ulam emergency aku..kalo takde mende sangat utk dibuat ulam..dpt nih pun jd..Pucuk Kaduk...Tp balik baru nih x kutip pun sebab aku pusing2 jumpa pucuk betik...hmm yummy...org selalu tanya x pahit ke pucuk betik? meh aku share petuanya..kalo ikut Ibu..kena rebus sekali dgn puuk senduduk...korang kenal tak pokok senduduk? Nih kat kaw umah aku kat Kajang pun ada tau..putrajaya pun melambak..ala yg bunga kaler purple tuh...lg satu petua Mak Ngah aku, rebus sekali ngan air kelapa..



Ekekekeke..rambutan blom masak la..Hijo amat2 lg..tp ada jg la sesetgh pokok yg nampak buahnya dah berat..x lama dah la tuh..



Tengok durian pun sedap lg lepak kat dahan...ekceli ada yg dah jatuh tp org kata 'tgh buang buruk' means yg jatuh tu buah2 yg x elok ja..sian anak dara aku..x dpt mkn durian...kat kg pun x de jual la plak..durian takde tp tempoyak ada...hiks



Jambu air nih lg la..baru sesgt..putik lg hah...



Manggis pun hijo lg hah...yg bawah2 nih selamat la si kembo kebas dulu agaknya...yg pasti 3-4minggu lg kompem kena balik..coz rsnya time tu seme dah masak...Best musim buah nih sebab time nih la sedara mara akan dtg ke rumah Ibu...Ingat plak time kecik2..rumah Arwah Tok takde pokok2 buah nih..selalu aku berangan bestnya kalo musim durian..aku nak dok bwh pokok n kutip buah byk2...


Sekali umah mak sendiri dah ada, nak pi kutip pun jenuh bertolak..seme malas...time baru kawen, aku suruh hubby pi kutip..dasar pemalas..!

2 comments:

atty's said...

umi..kty pun suka gak pucuk betik..
sedap..kalo makan..ngn sambal belacan ke..atau pekena ngn ikan bkar + air asam..semua ulaman ke makan..mcm lembu/kambing lak..huhuuuhuhtp sedap ooo,baru ade kick

Umi_Aliesha said...

a'ah k ty seme ulam umi makan..plg suka yg berdaun. family hubby pun tau umi peminat ulam..kdg terharu ja bila diorg sanggup masuk kebun cari pelbagai ulam nak jamu kita mkn.