Sponsor

Tuesday, January 06, 2009

1st tragedi di Tahun 2009!

Kisah berlaku sabtu lepas...

Umi ajak En Hubby ke pasar malam BBB...nak cari tudung sebenarnya...kat pasar malam bdr tek nih x byk pilihan skit n selalunya kat BBB lg murah....so pergilah ke sinun kan...

Lps beli tudung...En Hubby nak singgah port jam kejab..nak tuko bateri jam...time org tuh tgh tuko bateri tuh...umi kabo kat En Hubby, Umi nak pi gerai depan skit..nak tgk pencil case utk Hana....so sambik dukung haziq..tangan kiri plak pegang tangan Hana...kami pun jalan...

Sampai ja port brg2 barbie..umi bior jer dia pilih mana yg dia berkenan....dah setel seme...umi ajak dia pi kat En Hubby balik...

On the way nak ke situ...tiba2...umi prasan Hana toleh ke belakang....then umi pun toleh juga sebab nampak dia senyum kat org blkg umi...so umi nampak sorang budak lelaki blkg umi...buat muka joker sambil makan...kami kan sambil jalan kan...so abaikan jer...

Sampai kat En Hubby..dia kabo bateri dia x bleh buat..ate jam gitu kena pi kedai dia la...mana sama ngan pasar malam..So kitaorg decide nak balik...seblom tuh singgah jab beli sayur skit n try sate minang...

Dalam kereta, dah gerak la...tiba2 Hana cakap " Papa, tadikan..abang yg makan tuh, dia tarik rantai kakak"!

Haaaaaa...umi dah terjerit kat belakang....terus suruh En Hubby raba leher dia..sebab dia dok depan....n then En Hubby jawab..mmg dah takde lah....

Terus umi nangis....kenapa nangis erk...bukan psl harga brg kemas tp sebab umi rasa umi careless....umi rs bersalah sgt..kenapa umi x prasan semua tuh ada makna tersirat....rupanya Hana toleh ke belakang sebab rs dia pegang Hana (opss lupa plak...blkg umi mamat yg tgh buat muka joker tuh kan...n bila jd gini br umi prasan ada lg 2 org budak lelaki blkg Hana..tp x ler dok rapat sgt...di mcm kat bahu kiri dia)

So andaian umi dia buat joke utk bg Hana tak sedar atau leka jer...expert dah diorg nih..mmg tak prasan langsung...

Hana tau umi nangis..dia panggey..Ibu....Ibu....tiga kali umi x menyahut, suara dia dah lain....kali ke empat harus la umi menyahut. Kang ada plak anak beranak buat drama syahdu....Hana pujuk umi..dia kata...nanti kita beli lain tau...jom kita pergi jumpa polis lah....En Hubby plak..ayat memujuknyer " Takpelah..kalo x jd gini, takde la kakak merasa rantai baru'" huhuhuhuhu yo lah Papanyer...jenuh nak kumpul balik oooo udah ler emas dah mehei....

Rantai tuh dr Hana lps pantang lg......hermm takpelah takde rezeki....hampir 5 thn ja dengan Hana..

Sampai umah...umi dok fikir mcm mana diorg ambik rantai tuh..sebab..umi ngan Hana sedang berjalan...diorg plak dok ke tepi...Hana kabo diaorg tarik ke belakang..umi tanya sakit tak leher? dia kabo rs sikit....huwaaaa.aaa....sambung ujan...sensetip beno erk kalo anak kabo sakit nih....andaian kami..diorg tarik rantai dia ke tepi n putuskan dgn apa2 mende yg tajam....

Pagi ahad tuh..hubby kluarkan kereta dr porch..letak kat luar...bila dia masuk umah...dia tunjuk kat umi..segumpal rambut Hana bekas kena gunting...so betuilah...mamat2 tuh guna gunting...

So moms kat luar sana hati2 erk...walo pun rantai dah tersorok dlm baju...budak2 pencuri hati busuk nih tetap nampak...Hana sampai kluar statement ' tuh la ibu..ngape tak bagi kakak pakai tudung...mesti pencuri tak nampak rantai kakak' huhuhuhuhuhuhuhu...Hana saja tau..suka buat umi rs bersalah....

Oh yer...malam tuh umi x bleh tido..sebab terbayang2 gaya Hana toleh ke blkg ngan senyum pd mamat hati busuk tuh......tanya Hana.."kakak boleh tido tak?" Hana jawab " Boleh jer ibu, kakak kan baca doa" dushhhh...kena sejibik...

12 comments:

atty's said...

alhamdullilah hana takde pe..

skrg mcm2 org buat nak dpt kan duit..ye umi.

zi said...

cian hana..alhamdulillah tak de luka. umairah pun dah lama tak pakai risau takut kena ragut.

neezareef said...

seb x ape2..

gitu ya cara nk grap rntai budak..isk

Umi_Aliesha said...

tuh la...alhamdulillah takde apa2..
tp kesian plak bila tiba2 dia tanya..bila pencuri nak pulangkan rantai love kakak...huhuhuuhu

ains said...

herm... ain x pernah pakai kan syazana rantai klu g tempat² ramai org gak.... takut.... sbb ada anak opis mate,,, baby lagi.. leher bby tu spi luka..... sebab rantainyer di tarik... pastu plak... abah n mak selalu pesan... jgn pakai kan rantai,.. klu ke tempat² ramai² gtu.. maksud ain mcm pasar mlm ka pasaraya ka.... jadinyer time raya ja pakai rantai .... herm... x pa la x da rezki... sabo kak eh

Umi_Aliesha said...

ain..nih mmg x pernah buka...mmg cadang nak buka ahad lepas..sebab isnin sekolah..tp mamat busuk hati dah bukakan dulu...sabo jer la...

syanis said...

x pa la kak... x da rezki tu... janji hana x apa² kan

Umi_Aliesha said...

a'ah..takde rezeki

lie_nurulz said...

ya allah..takut rasa dgr cerita macam ni..

mujur si kakak xde apa2..

kalo nurul,maunya fobia..
lepas ni,harus lebih hati2..

Umi_Aliesha said...

nurul..akak lps nih kompem utk pakai raya jer la...

Anie said...

nasib hana tak apa2 yer umi...

risau gak dgn menda2 gini

Umi_Aliesha said...

a'ah..umi riso dia fobia jer...pki rantai silver tuh pun dia dok kata nak kluar pki tudung....takut pencuri nampak, nanti curi lg...